HVOR: Hølonda

NÅR: Lørdag 5.juni

Gratis inngang.

Denne lørdagen har flere av museene på Hølonda åpent.

Hølonda Landbruksmuseum er en institusjon med formål å samle inn og bevare landbruksutstyr fra eldre tider fram til etter overgangen fra hest til traktor. De holder åpent fra kl 12:00-15:00. Her blir det også muligheter for å se kverna i aksjon!

Hølonda landbruksmuseum har adresse Hølondvegen 280, noen hundre meter fra Coop Hølonda, og rett ved forsamlingshuset Grendstuggu.

Langås Fotosamling Gåsbakken holder også sagauke-åpent denne dagen. Der finner dere gamle fotografier fra hele Melhus kommune, mange i stor-forstørrelser. Kameraet er jo den eneste reelle tidsmaskin, og fotosamlinga inviterer til en eventyrlig verden av portretter, situasjoner og steder fra vår egen kommune helt tilbake til 1860-årene. Ja det er også eksempler på daguerreotypier fra den virkelige «barndommen» til fotografiet. I tillegg er det mange antikke kameraer og annet fotografisk utstyr tilbake til ca. 1860. De som vil vite mer kan sjekke Langås Fotosamling på Facebook. Museet er vegg i vegg med Hølonda Skimuseum og nært landbruksmuseet som også holder åpent denne dagen.

Hølonda skimuseum og bygdesamling: Museet ble etablert av lokale ildsjeler i 1996 og har tilhold gammelskolen på Gåsbakken som ligger sentralt langs riksvei 692 (Hølondvegen). Ved siden av en stor samling historisk skiutstyr så oppbevarer det også en del utstyr benyttet av Oddvar Brå, blant annet den ene staven han ikke brakk i innspurten av 15 km under VM i Oslo 1982. Skimuseet har ei utstillingsdokke med en tidstypisk skidress, og startnummeret Oddvar Brå hadde på seg da han gikk det så omtalte skirennet. Her finner man også premiesamlingen til Toralf Engan.

Bygdasamlinga har også et skolemuseum fra Hølondas fem grendaskoler. Det er et spennende rom med krigshistorie fra 1940-1945, sabotørrommet. «Dagligstuggu» har mange flotte gjenstander som er verdt å se.

Denne dagen blir det også salgsutstilling fra utendørsboder ved Hølonda samvirkelag på Gåsbakken. Det er snakk om lokalt tilvirkete husflidsprodukter, spesielt vevnad.

Del i sosiale medier