LIV LAGA! TEMADAG OM HUSFLID OG HÅNDVERK, OG ÅPNE MUSEER.

Denne dagen inviterer Sagauka i samarbeid med Hølonda Husflidslag, Melhus Husflidslag og Hovin Husflidslag til en dag med håndverksmarked, demonstrasjoner av mange ulike håndverksteknikker, åpne museer, slakting av hjort, musikk, snekring

Foto: Ruth Ølstøren

av fuglekasser for barna med mer. Med andre ord får du som besøkende mulighet til å prøve deg på mange ulike tradisjonshåndverk, du får se andre i aksjon, du får lære om tradisjonene og du får mulighet til å handle håndverksprodukter.

Samtidig har museene på Hølonda åpent. Hølonda Landbruksmuseum ligger vis a vis Grendstuggu. Og både Hølonda skimuseum og bygdesamling og Langås Fotosamling finner du et «steinkast» unna.

Spelemannslaget Laust & fast som består av unge musikere fra Skaun, kommer og spiller ny og gammel slåttemusikk og gammeldans.  Laust & fast ledes av felespiller og kulturskolelærer Sturla Eide, og medlemmene er fra 8 år og oppover og trakterer instrumenter som fele, gitar, bass og trommer.

De spiller i Grendstuggu kl. 12 og kl. 14.

Det blir salg av kaffe og noe å bite i.

Bli med på en opplevelsesrik dag på Hølonda!

Om museene: 

Hølonda Landbruksmuseum er en institusjon med formål å samle inn og bevare landbruksutstyr fra eldre tider fram til etter overgangen fra hest til traktor. Her blir det også muligheter for å se kverna i aksjon! Hølonda landbruksmuseum har adresse Hølondvegen 280, noen hundre meter fra Coop Hølonda på Gåsbakken, og rett ved forsamlingshuset Grendstuggu.

På Gåsbakken ligger også Langås Fotosamling. Der finner dere gamle fotografier fra hele Melhus kommune, mange i stor-forstørrelser. Kameraet er jo den eneste reelle tidsmaskin, og fotosamlinga inviterer til en eventyrlig verden av portretter, situasjoner og steder fra vår egen kommune helt tilbake til 1860-årene. Det er også eksempler på daguerreotypier fra den virkelige “barndommen” til fotografiet. I tillegg er det mange antikke kameraer og annet fotografisk utstyr tilbake til ca. 1860. Mer om museet og samlinga finner du ved å besøke Langås Fotosamling på Facebook. Museet er vegg i vegg med Hølonda Skimuseum og nært landbruksmuseet som også holder åpent denne dagen.

Hølonda skimuseum og bygdesamling: Museet ble etablert av lokale ildsjeler i 1996 og har tilhold gammelskolen på Gåsbakken som ligger sentralt langs riksvei 692 (Hølondvegen). Ved siden av en stor samling historisk skiutstyr så oppbevarer det også en del utstyr benyttet av Oddvar Brå, blant annet den ene staven han ikke brakk i innspurten av 15 km under VM i Oslo 1982. Skimuseet har ei utstillingsdokke med en tidstypisk skidress, og startnummeret Oddvar Brå hadde på seg da han gikk det så omtalte skirennet. Her finner man også premiesamlingen til Toralf Engan.

Bygdasamlinga har også et skolemuseum fra Hølondas fem grendaskoler. Det er et spennende rom med krigshistorie fra 1940-1945, sabotørrommet. «Dagligstuggu» har mange flotte gjenstander som er verdt å se.

Sabotørmuseet på Grønlia gård (Sørbygdvegen 202) er en åpen krigshistorisk samling med muligheter for en kort gåtur til Hotell Norge. Rolf Erik Kjøsen er til stede og svarer på spørsmål og informerer om Orklasabotasjen for de som ønsker det.

Norges mest omfattende sabotasjesak under 2.verdenskrig, mot Orkla Grube-Aktiebolag ABFamilien Opland hadde en omfattende deltagelse i å stoppe tyskernes eksport av den viktige svovelholdige kobber-kisen fra Orkla gruver. Gruven var den nest største gruven som tyskerne hadde tilgang til, det var bare gruven på Sicilia som var større.

I tjeneste for Britiske Secret Intelligence Service (MI6) og Special Operations Executive (SOE)Johan Opland sin krigsinnsats starter først i februar 1944 da han blir oppsøkt av Tormod Morset og Kjell Lindbo fra XU. Johan Opland fikk en advarsel fra Morset om at ‘’involverer du deg i dette, da går det to år til blir du tatt’’. Morset og Lindbo er i Grønlia i tre uker og venter på et flydropp av en Britisk agent fra S.I.S mellom Skåra og Hullsjøen. Ingen særmelding kommer, så de returnerer til Sverige. Men Johan Opland har et oppdrag til, slik at Ingvald Haugen tar over Johan Opland sitt oppdrag. 7.mars blir denne agenten feildroppet og lander ved Blåhamrene ved Hovin. Her får han hjelp av John Skjærvold som hjelper han til Jønlandshaugen slik at han blir satt i kontakt med Ingvald Haugen på Gåsbakken.

1.mai 1944 ankommer Arne Hægstad, Aasmund Wisløff og Torfinn Bjørnås til Grønlia. Dette er topptrente kommandosoldater fra Kompani Linge som tidligere har utført sabotasje mot Orkla og Thamshavnbanen. Grønlia blir nå base for den siste sabotasjeaksjonen mot Thamshavnbanen. 9.mai utføres det første angrepet mot Thamshavnbanen, og samme kveld tar Opland ned et gammelt grisehus fra fjøsveggen. Dette grisehuset ble flyttet opp i åsen og fikk navnet Hotell Norge. Her ble noen av de mest kjente bildene tatt i Norge under 2. verdenskrigkrig, dette når gruppen feirer 17.mai. Andre aksjon utføres 31.mai, Johan Opland var med som kjentmann på denne turen. Et tredje forsøk ble gjort 14.juni, her ble det ildgivning mellom gruppen og tyske vakter. Gruppen drar fra Grønlia og til Sverige 16.juni.

Johan Opland er fortsatt med i S.O.E sine planer, men Tormod Morset skulle få rett i sin advarsel, det gikk ikke to år, men akkurat ett år til Gestapo kommer til Gåsbakken og Hovin slik at Johan Opland, Ingvald Haugen og John Skjærvold ble arrestert og ført til Misjonshotellet.

Mellom 5.juni 1942 og 14.juni 1944 ble det utført fire operasjoner mot Orkla med totalt ti vellykkede og mislykkede angrep. Alt jernbanemateriell for transport er ødelagt. Det fører til at kun ubetydelige mengder kis kan fraktes til Thamshavn.

Inngang: Ingen inngangspenger, men museet tar gjerne imot en donasjon til drift og vedlikehold. Dette enten på vipps eller i kanonhylsa.

Samarbeidspartnere:

Hølonda husflidslag

Melhus huflidslag

Hovin husflidslag

Hølonda Landbruksmuseum

Hølonda skimuseum og bygdesamling

Langås Fotosamling

Sabotørmuseet på Grønlia

Hølonda Jeger- og Fiskeforening

Hølonda skytterlag

Del i sosiale medier