Lørdag 16. september kl. 11-16

VIKINGLAUG OG OFFISIELL ÅPNING PÅ HORG BYGDATUN!

Location: Horg Bygdatun

Hvor: Horg Bygdatun (Fossvegen 166, 7236 Hovin)

Når: Lørdag 16.september kl 11-16

På slaget elleve, åpner ordfører Jorid Jagtøyen Sagauka 2023!

Denne åpningsdagen får vi også eksklusivt besøk av Trondheim Vikinglag som lager en camp

Foto: Trondheim Vikinglag

og viser oss mange ulike håndverk slik de ble utført i sagatiden. Her kan du få oppleve både myntslagning, historiske leker, perlemaking, ringdans og sang, gjenstandsformidling, bueskyting, runeverksted og historiefortelling.

Det blir aktiviteter for barna, mye lek, moro og ny kunnskap.

Trondheim metallsøkerklubb vil være til stede, det blir mulig å prøve metallsøking og lære om lover og regler man må kunne i denne spennende hobbyen. Vi får prøve oss på steinhugging med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, det blir konsert med Ingeborg Havdal Ohrø og vi får attpåtil høre om Gyllandrokken  og arkeologiske funn som er gjort i nærområdet.

Det blir salg av mat og drikke.

 

OM AKTØRENE:

Ingeborg Havdal Ohrø

Ingeborg Havdal Ohrø er 31 år, født i Gudbrandsdalen, og hun omtaler seg selv som en ekte, fullblods nerd. Hun har vokst opp i en familie av musikere, og la tidlig sin elsk på musikaler. Etter å ha tilbragt omtrent hele barndommen i koret på kulturskolen, gikk vegen videre til musikallinje på Bømlo Folkehøgskule. Videre tok livet henne via SFX-makeup i Oslo, til jobb som frisør i Trondheim, og der kom hun i kontakt med Trondheim Vikinglag, der hun har vært aktiv medlem siden 2016. Nerden i henne får for tiden stort spillerom, som student på NTNU for å bli musikklærer i barneskolen. Musikklidenskapen har hun tatt med seg inn i vikinglaget, og historisk musikk og skaldekvad har blitt en del av hverdagen.

 

Trondheim vikinglag er en frivillig organisasjon for personer i Trondheimsområdet som interesserer seg for vikingtid. Medlemmene har en rekke ulike interesser knyttet til vikingtid, og laget tilnærmer seg mer kunnskap om vikinger ved å gjenskape håndverk fra perioden. De holder på med formidling av håndverket og tidsperioden, samt at de arrangerer ulike aktiviteter for sine medlemmer. Kjent er de også for det historiske Vikingmarkedet som de årlig arrangerer i Djupvika i Trondheim, med håndverkere fra hele Europa som viser frem sine håndverkskunster og selger produktene sine. I tillegg til formidling av tradisjoner, klesdrakter, materialer, mat og stridsteknikker.

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR)  utøver statens ansvar for restaurering, drift og vedlikehold, forskning og formidling av

Nidarosdomen og Erkebispegården i Trondheim. NDR er også et nasjonalt kompetansesenter for verneverdige bygninger i stein og har et egenartet håndverksmiljø med lang og levende håndverkstradisjon på et høyt nivå, og står på UNESCOs liste over god

bevaringspraksis av immateriell kulturarv. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) ble opprettet i 1869 for å gjenreise Nidaros domkirke (bedre kjent som Nidarosdomen), som lå delvis i ruiner etter flere branner i middelalderen. Siden den gang har håndverkere, kunstnere og forskere ved NDR ikke bare gjenreist nasjonalhelligdommen, men også tilegnet seg unik kunnskap om middelalderens byggeskikk og byggemetoder. I 2020 fikk NDR, sammen med 17 andre europeiske bygghytter, plass på UNESCOs fortegnelse over gode vernepraksiser. Fremdeles jobber rundt 30 håndverkere i NDRs verksteder med å sette i stand nasjonalhelligdommen etter gamle håndverksmetoder. Når du besøker Nidarosdomen i dag kan du se håndverkere i aktivitet, både inne i Nidarosdomen- og på stillaser utenfor. (nidarosdomen.no).

Trondheim metallsøkerklubb er en gjeng ivrige og dedikerte metallsøkerentusiaster som kan skilte med flere store historiske funn, og de innehar viktig ekspertise i regelverk som alle hobbysøkere også må forholde seg til. Dette får du nå muligheten til å lære mer om, samt prøve metallsøking i praksis.

Jon Kåre Gylland er født og oppvokst på Hovin, og er den som utvilsomt kan skilte med mest inngående kunnskap om fenomenet «Gyllandrokken». I Gyllandgrenda sør på Hovin, virket det fra slutten av 1700-tallet og frem til år 2000 mange rokkmakere som var viden kjent for sine ferdigheter og produksjon. Produksjonen foregikk i det området som i dag består av nabolagene Hage, Gyløien, Gyllråa, Vollan og Foss.

Del i sosiale medier