Søndag 12.juni kl 11:00

Sagavandring: «Den glemte leia» – til fots fra Nordtømme til Grøtan

Location: Grøtan, Hølonda (Grøtvegen 149)

TID: Søndag 12.juni kl 11

STED: Oppmøte på Grøtan, Hølonda (Grøtvegen 149) for buss til Nordtømme

PÅMELDING: Pga av kapasitet på transport har vi påmelding til anne.sortomme@melhus.kommune.no eller tlf. 97197156.  

Denne søndagen tar arkeolog Kjell Andre Brevik oss med på en vandring fra Nordtømme til Grøtan. Det blir buss fra Grøtan til Nordtømme, før vi tar vandringsstaven fatt på gamle ferdselsstier.

Kjell André Brevik er godt kjent for Sagaukas publikum. Siden 2015 har han vært prosjektleder for vandringer i kulturfestivalen, og gjennom aktiv natur- og kulturveiledning for alle aldersgrupper har han bidratt til å styrke båndene mellom lokalsamfunn, landskap, natur- og kulturarv. Som arkeolog har Kjell André deltatt på en rekke registrerings- og utgravningsprosjekt i Melhus. Antallet kjente kulturminner i et område har en tendens til å øke straks den entusiastiske valsøyfjordingen rykker inn, men kjernen i Kjell Andrés arbeid er alltid bevisstgjøring, kunnskapsformidling og folkeopplysning. Gjennom enkeltpersonforetaket Borger & Vandringer, tilbyr han omvisningstjenester, og til daglig er han å treffe på Melhus bibliotek.

Tunet på Grøtan

I høymiddelalderen var det i underkant av tre kilometer i luftlinje mellom stavkirkene på Grinni (Grinde) i Horg og Grøtan (Grøtte) på Hølonda. På begge sider av åsene var det sentrale garder med dype røtter ned i førkristen tid. Mellom disse grendene var det et nettverk av stier som knyttet områdene sammen, og mellom Nordtømme i øst og Grøtan i vest var det kort avstand i nokså lettgått terreng. Sammen med tradisjonsbærere fra respektive grender, skal vi følge en ferdaveg som er i ferd med å gå i glemmeboka. Langs leia er det mye å fortelle om aktiviteter og hendelser i forskjellige historiske perioder.

Vandringa passer for deg som er i normalt god form, og den krever godt fottøy da det stedvis kan være bløtt. Det blir satt opp gratis buss fra Grøtan kl. 11.00 slik at deltakerne slipper å vandre tilbake over åsen etter endt arrangement. Vi begynner ferden fra Nordtømme kl. 12.00.

Ved ankomst på Grøtan kl. 14.00 vil Kolbranstad stavkyrkjelag stå for salg av kaffe og noe å bite i.

Ved ankomst på Grøtan får vi foredraget Grøtan – kirkested og sentralgård? med historiker Merete Røskaft. Hun stiller spørsmålet om Grøtan, på lik linje med mange andre gårder som ble kirkesteder i middelalderen, var en sentralgård? Kort tid etter at kristendommen vant innpass her til lands ble de første kirkene bygd, og særlig i tida fra rundt 1100-1300 ble det reist mange kirker. Sporene etter kirka og kirkegården på Grøtan fører oss rett inn i middelalderens religiøse liv, og åpner for spørsmål om gårdens rolle og status på den tida da kirka ble bygd.

Det blir kaffe og servering i regi av Kolbrandstad Stavkirkelag, det blir levende musikk med trioen «Lehns-folk» som består av musikerne Ingrid Storlimo, Ronny Kjøsen og Torbjørn Netland. Sammen har de jobbet fram et nytt konsertrepertoar med lokal folkemusikk fra Melhus og gauldalsregionen, i samarbeid med DKS Melhus og Sagauka.

Trondheim Metallsøkerklubb tilbyr veiledning og opplæring i metallsøking. Det blir mulighet for å låne metallsøker og prøve seg på søk.

 

                            

Del i sosiale medier