Skaldekvadkonkurranse

Introduksjon til Konkurransen

Vil du være med i konkurransen, så lag et kvad om noe som engasjerer deg og som du brenner for. Bruk rytme og oppbygging fra fornyrdirslag og ha med minst 1 alliterasjon og 1 kjenning eller heiti. Du kan gjerne ha med elementene flere ganger, men det er ikke et krav. Kvadet skal være på 8 linjer slik som i eksempelet. Spill det inn på en video med maks 1 minutts lengde og last den opp her. Og vips, du er med i skaldekonkurransen! Vil du ikke fremføre kvadet selv så kan du få noen til å gjøre det for deg. Det er dikteren, dvs den som har skrevet kvadet, som er med i konkurransen. De beste bidragene vil bli postet her på nettsiden den 25. Mai, og kan stemmes på i 1 uke, før vi kårer en vinner live fra rådhuset i Melhus i løpet av festivaluken (konkret tidspunkt kommer). I tillegg til bidraget med mest stemmer vil vår fagjury velge ut en vinner. Begge disse vil få premiere sponset av næringslivsaktører i Melhus Kommune. Fagjuryen består av Ordfører Jorid Jagtøyen, redaktør i Trønderbladet Lars Østraat, rapper Kjartan Gaulfossen, professor i nørrønt språk Jan Ragnar Hagland og “viking” Tonje Digre.

Last også gjerne opp videoen din på Instagram eller Facebook, og tagg med #sagauka og #skaldekonk

Lykke til!

Oppskrift på kvad

Kvadene har en spesiell rytme og oppbygging i tillegg til enkelte elementer som skal være med. Her er en kjapp gjennomgang.

Elementer:

  • Alliterasjon. Det betyr at i en eller flere linjer skal første bokstav rime. Eksempler: Fjell – fjord. Vann – vakker.
  • Heiti. Dette er synonymer, hvor man tar et vanlig ord, et substantiv, og bytter det ut med noe som betyr det samme, men som er et litt finere, mer poetisk ord. Eksempler: Hest byttes ut med ganger. Kone byttes ut med viv.
  • Kjenning. En kjenning er en omskriving og metafor som består av flere ord. Eksempler: I stedet for sverd sier man kampens ild. I stedet for solen sier man månens søster.

I sagatiden hadde skaldene faste heiti og kjenninger, men til vår skaldekonkurranse er det nok om omskrivingen gir mening.

Oppbygging og rytme:

Vi baserer oss på en form for kvad som heter fornyrdirslag. Det har en rytmisk oppbygging som er lett å kjenne igjen. Vi har forenklet det litt i forhold til de originale kvadene.

Her er et eksempel på et kvad skrevet etter oppskriften over (les høyt og kjenn på rytmen):’

Heidis vår-kvad

Våren skal komme

Varme været (alliterasjon)

Jordens smykker (kjenning for blomster)

Gleder sinnet (heiti: sinnet for sjelen)

Fargene farer (alliterasjon)

Grønne enger

Skogens korsang (kjenning for fuglekvitter)

Gjaller i dalen

Sagauka skal bygge kunnskap og skape interesse for Melhus sin unike posisjon i sagahistorien, satt i nåtidens perspektiv.