Vi lanserer «Sagabrødet» i samarbeid med Melhus bakeri!

Baker Lars Utseth ved Melhus bakeri har i forbindelse med Sagauka komponert et Sagabrød!

Han forteller om Sagabrødet:

Sagabrødet er bakt på urkorn, som er de opprinnelige korntypene. Vi bruker Speltmel og Dala landhvete fra Gammelgården Lysklæt i Melhus i Sagabrødet. Brødet stekes på vedfyrt steinovn, som er en gammel baksteskikk i Norge. Det er et surdeigsbrød, har minimalt med gjær, hvor lang hevetid bidrar til at stivelsen i kornet brytes ned. Det blir mer naturlig for kroppen å håndtere.

Ovnsstekt brød slik vi kjenner det i dag, eller ofte kalt Stump, var et byfenomen til langt utpå 1800 tallet. Graut og Flatbrød, ofte av importert korn, var det de fleste spiste. Flatbrødet ble ofte stekt i store mengder på takke, som gjerne kunne oppbevares i et år, før det var på tide å bake igjen. Etter skuronna og turen til mølla, kunne bakstekonene gå i gang med baking i Eldhuset.

Brødet blir for salg gjennom hele festivaluka i Melhus bakeri sitt utsalg på Melhustorget, men søndag 6/6 skal vi ha et arrangement på Gamle Hovin, det restaurerte gamle handelsstedet på Hovin. Der er det også en gammel bakerovn som nå er restaurert og klar for bruk. Det skal være åpen café fra kl 12-14, der Lars skal være til stede for å bake Sagabrødet.

Del i sosiale medier